Alagavat ne demek

bu kelime sadece gavatlıkta master yapmış kişilere denir. arapçada "üstün, daha iyi ve daha yüksek" anlamına gelen âlâ sözcüğü ile yine aynı dildeki "muhabbet tellalı" anlamına gelen ancak türkçede daha çok "kendi karısını satan kişi" manasında kullanılan gavat sözcüklerinin birleşiminden oluşmuş olabilir.

Alagavat ne demek TDK?

Alagavat nedir? Arapça “üstün, daha nitelikli, kaliteli” anlamlarına gelen “ala” kelimesi ile “muhabbet tellalı, kendi karısını pazarlayan kişi” anlamlarına gelen “kavvad” kelimesinin birleşmesiyle oluşmuş bir kelimedir ve “gavatın önde gideni, en ala gavat” gibi anlamlara gelmektedir.

Gavat insan ne demek?

Gavat kelimesi argo bir sözcüktür ve “pezevenk” kelimesi yerine kullanılır, yolsuz birleşmelere ön ayak olan kişi anlamına gelmektedir. Bir hakaret sözcüğü ve küfür olarak kullanılan gavat kelimesi aynı zamanda yöresel kullanımda “kendi karısını pazarlayan erkek” olarak da geçmektedir.

Osmanlıca âlâ ne demek?

Üzerinde inceltme işareti (şapka) olan“âlâArapça kökenli bir kelimedir. Dilimize de Arapçadan geçmiştir. İyi, güzel anlamına gelir.

Godoş ne anlama geliyor?

enişte-teyze-kuzen üçlemesinin lucky isimli köpeklerine genel hitap şekli. hayvanın ne günahı var ki diye düşünmeme sebep verir, diğer yandan da çok gülerim.

Kavad küfürü ne demek?

“Karısını pazarlayan kişi” anlamında kullanılan kelimenin hikayesi ilginç. Sasani İmparatorluğu'nun hükümdarı olan 1. Kavad, Mazdek ve öğrencilerinin isyanına karşı koyamamasının üzerine, komün hayata saygı duyduğunu göstermek için karısının Mazdek ile yatmasına izin verir.

Âla ismi ne demek?

İsmin ilk anlamı herkes tarafından bilinen anlamı olmaktadır. Yani ismin ilk anlamı çok renkli, rengarenk olmaktadır. İsmin ikinci anlamı ise, pek duru ve temiz olan cam olmaktadır. "Ala" isminin bir diğer anlamı ise, karışık renkli ve alaca olmaktadır.

Ne âlâ TDK?

Türk Dil Kurumu kaynaklarına göre ala kelimesi şapkasız olarak ala şeklinde yazılır. Fakat ikinci anlamı olan iyi, güzel olan anlamı şapkalı olarak âlâ şeklinde yazılır.