Arteriovenöz fistül nedir

Arteriovenöz fistül (AVF), atardamarlar ile toplardamar arasında çeşitli nedenlerle oluşan anormal bir bağlantıdır. AV fistül'de, yüksek basınçlı atardamarlar ile düşük basınçlı olması gereken toplardamar arasında anormal bir bağlantı söz konusudur.

Arteriovenöz fistül nasıl açılır?

AV fistüller hastaların genellikle kollarındaki sıklıkla bilek seviyesinde atar damar ve toplardamarlar arasında cerrahi olarak oluşturulur. Her iki damara da küçük kesiler yapılarak bu damarlar birbirine dikilir ve diyaliz için gerekli olan yüksek akımlı bir fistül elde edilmeye çalışılır.

AV fistül nedir diyaliz?

Böbrek yetmezliğinde kanın temizlenmesi için diyaliz makinasına bağlanabilmek amacı ile yüzeyel damarlarda yapılan ameliyatlara fistül ameliyatı denilmektedir. Genellikle bir atardamar ile bir toplardamar arasında bağlantı oluşturulur ve diyalizde de bu bağlantıya iğne batırılılarak kan diyaliz makinasına alınır.

AVF ameliyatı nedir?

Böbrek yetmezliği hastalarında kanın temizlenmesi amacıyla diyaliz makinasına bağlanmaları için yüzeysel damarlara yapılan ameliyatlar fistül ameliyatı olarak tanımlanır. Operasyonda genellikle atardamarla toplardamar arasında bağlantı yapılır.

Fistül nedir ne işe yarar?

Fistül ( Arteriovenous fistulas) Nedir? Fistül böbrek yetmezliği için böbrek makinasıyla diyaliz (hemodiyaliz) tedavisi altındaki hastaların uzun süreli olarak rahat bir şekilde dialize girebilmeleri için yapılan bir damar operasyonudur.

Fistül nasıl açılır?

Arteriyovenöz fistül, kol ya da bacakta herhangi bir yerde atardamar ile toplardamar arasında cerrahi yöntemle bir yol açılması, bağlantı kurulmasıdır. Önce aktif olmayan kolda daha sonra aktif kolda olmak üzere; el bileği, ön kol, üst kolda fistül açılır.

AV fistül ne zaman açılır?

Damarın yapısına ve hastanın sağlık durumuna göre değişecek bu süre ortalama 15 ila 45 gündür. Uzun süre dayanıklı kalabilen A-V fistülleri, uzun süre açık kalabilir ve hemodiyaliz için kullanılabilir.

Fistül ameliyatı nasıl oluyor?

Anal fistüllerin çoğu için tek tedavi şekli ameliyattır. Ameliyat için belden iğne yapılarak, belden aşağısının uyuşturulması (spinal anestezi) tercih edilir. Ameliyattan bir gece önce ishal edici şurup içilerek bağırsaklar boş şekilde ameliyata gelinmesi iyi olur. Ameliyatta kanalın iç ve dış ağızları ortaya konur.