Atık yiyeceklerin geri dönüşümü

Yiyecek artıkları geri dönüştürülebilir mi?

Bu atıklarının çöp sahalarına gönderilmesi, birçok çevre sorununa yol açtığı gibi, değerli bir malzeme olan kıymetli toprağın da yok edilmesi anlamına gelir. Oysa, yemek atıklarının geri dönüştürülmesiyle hem çevre kirliliğini önlemek hem de toprağa bitkiler için gerekli besin elementlerinin geri vermek mümkündür.

Yemek atıkları nasıl geri dönüştürülür?

Yemek atıklarından elde edilen kompost yani kıymetli toprak konut yerleşkesindeki yeşil alanlarda gübre olarak kullanılır. Makineden çıkan kompost eğer bir olgunlaşma sahasında saklanırsa daha uygun olur. Böylece hem kompostunuz dinlenmiş olur hem de toprak içerisindeki solucan ve mikroflora kompostun içine girebilir.

Meyve ve sebze kabukları geri dönüştürülebilir mi?

Meyveleri soyduğunuzda arta kalan kabuklar, sebzelerin kullanmadığınız tarafları, suyunu sıktığınız elmaların posaları… … Meyve sebze gibi organik atıkların geri dönüştürülmesiyle çok daha verimli ve yeşil bir dünya mümkün.Evsel atıklardan kompost elde ederek, organik gübreler oluşturabilirsiniz.

Gıda atıkları ile neler yapılabilir?

Genellikle gıda fabrikalarından, restoranlardan çıkan atıklar hammadde olarak kullanılmaktadır. Örneğin; ekmek, çikolata, gofret, nişasta, hazır sandviç, kuruyemiş atıkları gibi birçok gıda atığı organik yem üretiminin hammaddesini oluşturabilmektedir.

Yemek atıkları nasıl değerlendirilir?

Yumurtalı ekmek, ekmek tatlısı, bayat ekmek omleti, bayat ekmekten krep ekmek tiridi gibi lezzetli yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Pirinç pilavınız kaldıysa kadınbudu köfte, kabak yemeği, yayla çorbası, pırasa gibi yemekler hazırlarken kullanabilirsiniz.

Organik atıkların geri dönüşümü nasıl yapılır?

ORGANİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ

  1. Organik Atıklar diğer atıklardan ayrı olarak kahverengi biriktirme ekipmanında toplanır.
  2. Toplanan organik atıklardan ev/işyeri bahçesinde kompost yapılabilir veya lisanslı geri dönüşüm tesisine gönderilmek için Belediyelere teslim edilebilir.

Organik atıklar nelerdir örnek?

Bitki ve hayvan kaynaklı atıklara organik atık denir. Genelde ev gibi yerleşimlerden çıkan atıkların çoğu bitki ve hayvan kaynaklı atıklar yani organik atıklardır. En yaygın organik atık örnekleri meyve, sebze, arpa, çavdar samanı atıkları, dökülmüş ağaç yaprakları ve arıtma çamuru gibi atıklardır.