Aşure günü nereden gelmiştir

Aslen kökeni İbranice olan aşure kelimesi 'aşura' şeklinde telaffuz edilmekte ve 10 sayısı anlamına gelmektedir. Bunun nedeniyse Hicri takvimde aşure ayı olarak bilinen Muharrem ayının onuncu gününü ifade etmesidir.

Aşure Günü nereden çıktı?

Bir inanışa göre, Nuh'un tufandan sonra Aşure Günü'nü kutlamak için geminin ambarında kalan erzakı karıştırıp bir tür tatlı yiyecek hazırlamıştır. İçinde birçok farklı malzemenin kullanıldığı ve bir gelenek olan bugün hâlâ Aşure Günü Müslümanlarca yapılan aşure tatlısının böyle ortaya çıktığı öne sürülmektedir.

Aşure ne zaman yapıldı?

18 Ağustos'ta başlayan Aşure Günü, Muharrem ayının son günü olan 7 Eylül 2021 tarihinde bitecek.

Aşure Günü kime ait?

İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir. İslam peygamberi Muhammed'in torunu Hüseyin'in Yezid'in ordusu tarafından öldürüldüğü gündür. Muharrem ayında oruç ibadeti de yapılır.

Aşure Günü neler olmuştur Diyanet?

Arapçada "on" anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor. Hadis kaynaklarına göre, Hazreti Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bugünde gerçekleşti.

Aşure Günü nasıl ortaya çıkmıştır?

Aşurenin ortaya çıkışı bazı inanışlara göreyse Nuh peygamberin hayatına dayanmaktadır. Hz. Nuh'un gemisinin büyük tufandan sonra karaya ilk çıkışında her erzağından oldukça az kalmış ve yine inanışa göre kalan tüm malzemeler karıştırılarak ilk aşure hazırlanmıştır.

Aşure Günü dinde var mı?

Aşurenin İslâm tarihinde siyasi bir yönü de vardır. Hz. Hüseyin'in 10 Muharrem 61 (1 Ekim 680)'de Kerbelâ'da şehit edilmesinden sonra Şiîler için bu tarih önem kazanmış ve Hz. Hüseyin'in öcünü alma ahdinin tazelendiği bir matem günü olmuştur.

Aşure ilk kim icat etti?

Aşure pişirmek Osmanlı'dan sonra daha da önem kazanmıştır. Aşure geleneğinin Nuh peygamber zamanından geldiği bilinmektedir. Aşurenin varoluş hikayesinin Hz. Nuh tufanı ile başladığı rivayet edilir.