Görevi kötüye kullanma şikayet dilekçesi

Görevi kötüye kullanma nereye şikayet edilir?

Suça ilişkin ihbar veya şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya kolluk makamlarına yapılabilir (5271 S. K. m. 158) . Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilir (5271 S. K. m. 158) .

Görevi kötüye kullanma suçu şikayete bağlı mıdır?

Bir suç hakkında soruşturma yapılması için kural olarak şikayet gerekli değildir. Kanunda aksi belirtilmediği sürece suçlar hakkında takibat re'sen yapılır. Görevi kötüye kullanma suçu da şikayete bağlı bir suç değildir.

Güveni kötüye kullanma suçu şikayete tabi midir?

Güveni kötüye kullanma suçunun temel hali, şikayete tabi olması nedeniyle uzlaşma kapsamındadır. TCK m. 155/2'de yer alan suçun nitelikli hali ise şikayete tabi olmayıp re'sen soruşturma ve kovuşturması yürütüldüğünden uzlaşma kapsamında değildir.

Görevi kötüye kullanma suçu nasıl oluşur?

Görevi kötüye kullanma suçunun meydana gelmesi için, fiil nedeniyle herhangi bir kişinin “mağduriyet” niteliğinde bir zarar görmesi gerekir. Zarar gören kişi, gerçek bir kişi olabileceği gibi tüzel bir kişi de olabilir. Suçun mağduru bir vatandaş da olabilir, bir şirket, vakıf veya dernek de olabilir.

Güveni kötüye kullanma cezası kaç yıl?

Suçun yukarıda anlattığımız temel şeklinde, yani basit güveni kötüye kullanma suçu cezası, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezasıdır.Kanun, suçun cezası olarak hem hapis cezasına hem de adli para cezasına birlikte hükmedilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Görevi kötüye kullanma cezası ertelenir mi?

Yani kişi hakkında verilen hapis cezası adli para cezasına çevrildiği zaman, bu hüküm ile ilgili olarak ayrıca cezanın ertelenmesi yahut HAGB istenmesi mümkün olmaz. Görevi kötüye kullanma suçu için verilecek adli para cezası bu kapsamda ertelenemez ve HAGB kararına konu olamaz.

Görevi kötüye kullanma suçu uzlaşmaya tabi mi?

Görevi kötüye kullanma, uzlaşmaya tabi suçlar kategorisinde yer almamaktadır.