Hepatit a aşısı yan etkileri

Hepatit A aşısının lokal yan etkileri; enjeksiyon yerinde ağrı, hassasiyet veya kızarıklık olabilir. Bu yan etkiler çocuklarda %15-20, erişkinlerde % 56 oranında görülebilmektedir. Ateş, ishal, kusma ve yorgunluk gibi sistemik reaksiyonlar % 10'dan az görülür. Ciddi yan etkiler nadirdir.

Hepatit A aşısı yan etkileri ne kadar sürer?

Hepatit A aşısından sonra % 5'ten az sıklıkla ishal ve kusma geliştiği bildirilmiştir. Bu şikayetler genellikle 48 saatten kısa sürede düzelmektedir. Kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısından sonra % 2-5 oranında, genellikle aşıdan sonraki 7-10. günlerde başlayan ve yaklaşık 2 gün süren döküntü görülebilir.

Hepatit A aşısı yapılmazsa ne olur?

Dr. Cengiz Yakıncı, çocuklara Hepatit A aşısı yapılmadığı takdirde, bunun ilerde karaciğer yetmezliğine kadar varan rahatsızlığa neden olabileceğini söyledi. Yakıncı, Sağlık Bakanlığı'nın aşı listesine almadığı Hepatit A aşısı ile karaciğer yetmezliğinin önlenebileceğini belirtti.

Hepatit A aşısı kaç yaşına kadar yapılabilir?

HEPATİT A AŞISI Aşı takvimi: 15 yaşına geldiğinde hastalığı geçirdiğine dair bir işaret bulunmayan gençlerin aşılanması öneriliyor. Aşı iki doz halinde uygulanıyor; ilk dozdan sonra 6-12 ay içinde ikinci dozun yapılması gerekiyor. Hangi sıklıkta tekrarlanmalı? Hepatit A aşısı ömür boyu koruma sağlıyor.

Hepatit A aşısı nereden yapılır?

doz ile 2. doz arasında en az 6 ay süre bırakılmalıdır. Diğer çocukluk çağı aşılarıyla birlikte aynı anda ya da herhangi bir süre gözetilmeksizin uygulanabilir. Hepatit A Aşısı Uygulaması Nasıldır? Kolun üst kısmına (deltoid kas) kas içine uygulanır.

Hepatit A aşısı yetişkinlerde ne zaman yapılır?

En erken 12. ayda uygulanabilir. Hepatit A Aşısının Erişkinlerde Uygulama Şeması Nasıldır? Erişkinlerde aşı uygulaması çocuklarda da olduğu gibi en az 6 ay ara ile 2 doz şeklindedir. Ancak erişkinlerde aşı öncesi kan tahlili yapılarak kişinin daha önceden bağışık olup olunmadığı değerlendirilmelidir.

Hepatit A ve Hepatit B aşısı aynı anda yapılır mı?

Aşıların aynı gün uygulanmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Birden fazla aşı aynı anda yapılabilir. Özellikle şemada geç kalmış çocuklarda çok sayıda aşının aynı gün uygulanma- sı gerekebilir. Hepatit B, BCG, DaBT-İPA-Hib, KPA, OPA, KKK, suçiçeği, hepatit A aşıları aynı gün uygulanabilir.

Hepatit A aşısı yapılmalı mı?

Çoğunlukla dışkı ile kontamine olmuş yiyecek veya içeceklerle bulaşır. Bu karaciğer hastalığı nadiren ciddi veya ölümcüldür. Ancak virüs bazen birkaç hafta süren sarılığı tetikleyebilir ve yoğun yorgunluktan sorumlu olabilir. Hijyenin zayıf olduğu bir ülkede kalıyorsanız, Hepatit A'ya karşı aşı olmanız tavsiye edilir.