Isırgan otu kaç çeşittir

Isırgan otu (Urtica dioica) aslen Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya bölgelerine özgüdür ancak Avrupa, Kuzey Amerika, Asya'nın soğuk bölgeleri ve Kanada'da yetişmektedir. Çok yıllık bir bitkidir. Bitkinin altı alt türü vardır.Feb 5, 2020

Dişi ve erkek ısırgan otu nasıl ayırt edilir?

Erkek ısırgan otunun çiçekleri zamanla solarak kurur, sahte tohum görünümünü alır ve en hafif dokunuşta bile toz olarak dağılır. 🌱Dişi ısırgan otu tohumlarının ise hasat döneminde küçük, yumurtamsı formda, dış kılıfı soyulduğunda parlak bir kabuğa sahip olduğu görülür (sağ alt resim).

Isırgan otu kimlere zararli?

ISIRGAN OTUNUN ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ NELERDİR? Isırgan otu kullanımı genel olarak güvenli olsa da ara sıra görülen mide bulantısı, terleme, ishal ve cilt yüzeyine uygulandığında alerjiler yan etkileri arasındır. Açık yaralara kesinlikle sürülmemeli ve taze ısırgan otu cilde temas ettirilmemelidir.

Isırgan otunun diğer adı nedir?

Bu etkisinden dolayı Türkiye'de ısırgan adını alan ısırgan otunun bilimsel adı ise Urtica olarak bilinmektedir. Kuzey Asya kökenli olan ısırgan otu günümüzde neredeyse tüm dünyada yetişmektedir.

Hangi ısırgan otu yenir?

Isırgan otunun genç (taze) olanları hem besleyici hem de yemeği yapıldığında daha lezzetlidir. Safranbolu evlerinin arka bahçelerinde yetişen ısırgan, bu bölgenin endemik bitkisidir.

Isırgan otu nasıl ortamda yetişir?

Isırgan otu arsız bir bitki olduğu için hemen heryerde yetişmektedir. Nemli topraklarda güzel gelişme göstermektedir. Yarıgölge yarı güneş veya güneşli ortamları severler. Nemli toprakları seven bu ot çok güçlü bir C vitamini, histamin ve asetilkolin sahibidir.

Isırgan ısırınca ne olur?

Hafifçe dokunulduğunda bile kırılırlar ve içlerindeki kimyasal maddeler deriye geçer. Bu maddeler deride bölgesel olarak acıya, kızarıklığa, şişkinliğe, kaşıntı ve uyuşmaya neden olabilir. Formik asidin insanlar üzerindeki zehirleyici etkisi düşüktür ancak ciltte tahrişe neden olur.

Isırgan otu hangi hastalığa iyi geliyor?

Isırgan otunun faydaları nelerdir?

  • Vücudu temizler.
  • Böbrek taşlarını önler.
  • Dolaşımı arttırır ve kanın temizlenmesine yardımcı olur.
  • Solunum sorunlarını giderir.
  • Alerjik hastalıklara iyi gelir.
  • Osteoartrit (Kireçlenme), artrit ve eklem ağrısını hafifletir.
  • Osteoporoz ve kemik sağlığına katkı sağlar.
  • Prostat sağlığını korur.